Duguláselhárítást előidéző okok és megoldásaik otthon
Az otthonunk lefolyóiban gyakran léphetnek fel kellemetlen dugulások. Ezek megszüntetéséhez azonban nem mindig kell szakembert fogadnunk, néhány egyszerű praktika segítségével magunk is megpróbálhatjuk orvosolni a gondokat. A házi módszerek általában semmilyen szaktudást nem igényelnek tőlünk, a szükséges eszközök pedig majdnem minden háztartásban felellhetők.

Melyek lehetnek a dugulás okai az otthonunkban?

Bár a csatornában a legtöbbször normál használat mellett is kialakulhatnak dugulások, előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen idegen tárgy okoz problémát. A konyhában például az ételmaradékok jelentenek veszélyt, a fürdőben és a vécénél viszont a lefolyóba dobott tisztasági termékek állhatják el a szennyvíz útját.

Mivel a dugulás okai helyiségenként nagyon eltérők lehetnek, így a duguláselhárítást is ezek figyelembevételével érdemes megkezdni. A lefolyók közül a konyhai mosogató az egyik, ami a leginkább ki van téve a különféle szennyeződéseknek. A tányérokról lepotyogó zsíros maradványok, a kávézacc vagy a sütőolaj mind hozzájárulnak a dugulások megjelenéséhez. A zsír már viszonylag rövid időn belül képes bevonni a csövek falát, majd újabb és újabb lerakódásokat hoz létre.

A helyzetet súlyosbítja, ha nem meleg vízzel mosogatunk vagy nem ideális zsíroldó mosogatószert használunk. A dugulás okai között szerepelnek még azok az esetek is, amikor a tulajdonosok szemetesnek használják a lefolyót. A szakemberek sokszor találkoznak a mosogatóba öntött különféle háztartási hulladékokkal. Előfordul, hogy a panírozásból visszamaradt liszt is a lefolyóban köt ki, pedig ez vízzel keveredve egy nehezen eltávolítható és rendkívül nyúlós anyagot hoz létre.

A fürdőszobában a hirtelen jött dugulások elég kellemetlen szituációkat tudnak szülni, gondoljunk csak arra, amikor a reggeli készülődéskor kell szembesülnünk a problémával. Ráadásul, a lefolyók száma miatt a lerakódások kialakulásának itt nagyobb a veszélye, mint más helyiségekben. A mosdókagylóban, a zuhanytálcában és a kádban általában a tisztálkodáshoz használt szerek, illetve a csomókban összeálló hajszálak a dugulás okai.

Egyes fürdőszobákban a jól ismert lefolyók mellé padlóösszefolyót is építenek, amelynek feladata a burkolatra kerülő víz elvezetése. Olykor a padlóösszefolyó a fürdő nagyobb lefolyóinak szennyvizét és a vele érkező szennyeződéseket is összegyűjti. Ezeknél a többfelé ágazó padlóösszefolyóknál sűrűbben lépnek fel dugulások.

A vécécsésze dugulás okai többféle tényezőből állnak össze. A kevés öblítővíz, a csészébe dobott női tisztasági termékek, valamint a vízkő már önmagukban is hozzájárulhatnak a gondokhoz. Néha azonban a vécé illatosító is a lefolyóban landol vagy a lehúzott felmosóvízből kerülnek szennyeződések a rendszerbe. Ugyanakkor jó hír, hogy a legtöbb dugulás a lefolyócsonkban megakad, így falbontásra csak nagyon ritkán kell számítanunk.

A duguláselhárítás otthoni módszerekkel:

A dugulásokat olyan látható és hallható jelek kísérhetik, amelyek segítenek nekünk a probléma gyors felismerésében. A leggyakoribb dugulásra utaló jel, ha a lefolyóból a víz nem tud megfelelő sebességgel távozni, pang vagy esetleg visszafolyik. Emellett, főleg a vécéknél jellegzetes bugyborékoló hangok tapasztalhatók. Ha otthonunk valamelyik lefolyójában dugulást észlelünk, nem kell rögtön a telefonunk után kapni, próbáljuk meg inkább gyorsan és hatékonyan megoldani a helyzetet.

A duguláselhárítás otthoni módszerei, legyen szó a mosdókagylóról, a mosogatóról vagy a vécécsészéről, bárki által könnyen kivitelezhetők. A régi háziasszonyok kedvenc tisztítószerei, a szódabikarbóna és az ecet például minden lefolyónál alkalmazható. A kettő keverékéből keletkező hab nem csak kitölti a csövekben rendelkezésre álló helyet, de aktívan segít eltávolítani a makacs lerakódásokat. Ezt a szert akár megelőzésre is használhatjuk, havonta egyszer átmosva vele a lefolyókat. Az ecetet, ha éppen nincs otthon elegendő, citromlével is helyettesíthetjük.

A lefolyók dugulásának megszüntetéséhez forralhatunk egy adag vizet is. Ez a módszer különösen jól jöhet a konyhai mosogató tisztításakor, hiszen a forró víz kiválóan oldja a zsíros szennyeződéseket. A zuhanytálca vagy mosdókagyló dugulásakor szintén érdemes ezzel a technikával próbálkoznunk.

A vécé duguláselhárításánál fontos, hogy tisztában legyünk a kiváltó okokkal. Ha valamilyen idegen tárgy okozza a dugulást, mechanikus eszközök használata szóba sem jöhet. Ilyenkor ugyanis könnyen tovább nyomhatjuk a dugulás előidézőjét a lefolyócsonkon át a csatorna távolabbi részei felé. A csőgörény és társai csak akkor lehetnek hatásosak, ha áttörhető szennyeződésekről van szó.

A dugulás megelőzése egyszerű tippekkel:

Bár a lefolyók a legnagyobb odafigyelés és karbantartás mellett is eldugulhatnak, mégis érdemes megfogadni néhány tanácsot. Célszerű például minden lefolyónál szűrőket használni, amelyek megakadályozzák a nagyobb szennyeződések bejutását a rendszerbe. Ezeket a szűrőket később rendszeresen tisztítani szükséges, hogy a víz akadály nélkül átjuthasson rajtuk.

A könyökhajlatokat és szifonokat időről-időre ajánlott leszerelni és átmosni. Amennyiben nem érzünk magunkban elég kézügyességet, bízzuk szakemberre a feladatot. A padlóösszefolyó karbantartásánál szereljük le a védőrácsot, majd gumikesztyűt húzva, óvatosan távolítsuk el a hajlatban felgyűlt szennyeződéseket. A lefolyók tisztításához vásárolhatunk bolti vegyszereket vagy bevethetjük a fentebb már említett otthoni praktikákat is. Egy tisztán tartott lefolyóban mindig kevesebb eséllyel alakulnak ki a dugulás okai.
Most, hogy a végére értünk a cégünk és szolgáltatásink bemutatásán mi a véleményed? Tudnánk neked segíteni? Ne feledd, nincs olyan amit ne lehetne megcsinálni és mi mindenre garanciát adunk! Kapcsolat