A profi duguláselhárítók rémálmai
Kedves Látogató: Ebben a cikkben röviden összefoglalom a profi duguláselhárító szakemberek számára legnehezebb helyzeteket. Ez az összefoglaló csak olyan helyzeteket tartalmaz, amelyek valamelyik munkatársammal megtörténtek. Az ügyfelek gyakran azt hiszik, hogy egy duguláselhárító szakember minden dugulást gyorsan és nehézség nélkül el tud távolítani. Ez azonban nem mindig igaz. Most pedig jöjjenek a rémálmok.

 • 1. A mozdíthatatlan, lebetonozott WC
  Ezt minden vízvezeték-szerelő megtapasztalta már. Ez lehet a WC-csövek súlyos dugulása vagy a WC- csésze egyszerű cseréje. Mindkét esetben szükség van a WC-csésze eltávolítására. Ez nem mindig egyszerű. A probléma az, hogy a csésze alja szakszerűen, nemoldhatóan (eltávolíthatóan) csavarral, szilopaszttal vagy csemperagasztóba ágyazva szerelték be. Csak darabokban fog felemelkedni, ezért ügyelni kell arra, hogy a porcelándarabok ne essenek a lefolyócsőbe. Ha a padlócsempe a WC-csésze körül van lerakva, a csúcs akkor lesz, amikor nem szedik fel a Wc-t hanem körbe csempézik. Ebben az esetben a csésze darabokban fog feljönni. A WC-csésze lerakásakor kérjen oldható fugát a vízvezeték- szerelőmestertől.
 • 2. Ha az emésztőbe vezetik a mosogató lefolyócsövét
  Sok vízvezeték-szerelő szakember szerint jó ötlet, ha a mosogatóvezetéket külön vezetéken vezetik a gerincvezetékhez vagy egy emésztőbe. Ez téves, és csak szélsőséges helyzetekben hasznos. A mosogatócsövet a WC alatt lehet csatlakoztatni. Ez lehetővé teszi, hogy a WC-ből érkező víz hígítsa a zsírral és mosószerrel terhelt konyhai szennyvizet. Még rosszabb megoldás, ha az Ön konyhai csöve nagyobb a szokásos méretnél (50 mm, 60 mm vagy 110 mm). Bár előfordulhat, hogy a nagyobb átmérőjű csőben később alakulhat dugulás, de ha már kialakult, az végzetes és nagyon súlyos lehet. Ajánlott ilyenkor a dugulttá vált csőhálózat teljes 110 mm-es keresztmetszetét nagynyomású csatornatisztítóval (WOMA) megtisztítani. Használhat duguláselhárító gépet is, de az elég megterhelő macerás és időigényes. Előfordulhat, hogy a csatornahálózatból több mint 10 kg zsír- és mosószerlerakódást kell kitakarítani.
 • 3. A mosógép bűzelzáró szifonjának falba építése.
  A mosógéphez a bűzelzáró szifon elengedhetetlen. Ellenkező esetben a gép belseje bűzlene a csatornából érkező füstgázoktól. Ritkán találkozunk helyesen beszerelt bűzelzáró szifonnal. Ez nem a vízvezeték-szerelő hibája. Ez a burkoló hibája, aki bedugaszolja és lecsempézi, hogy csak bontással lehessen hozzáférni. Minden bűzelzáró szifonhoz tartozik egy fedőlap, amelyet úgy terveztek, hogy az egész területet lefedje. Ha megvizsgálja a szelep működését, látni fogja, hogy egy gumilabda van benne. Ez akkor nyílik ki, amikor a szelepet kiszivattyúzták, és akkor záródik, amikor a szelep inaktív. Előfordulhat, hogy meg kell tisztítani a mosószer-maradványoktól és a ruhafoszlányoktól. A csempézett egységet nem lehet otthon tisztítani. Kérje meg a burkolót, hogy ne csempézze be teljesen ezt a gépészeti elemet, mert bontás nélkül lehetetlen hozzáférni a szerkezethez vagy a vízelvezető rendszerhez.
 • 4. Akril zuhanytálca dugulása
  Ez a szakemberek rémálma. Különösen igaz ez akkor, ha a zuhanytálca előlapját nem lehet eltávolítani. Az akril tálca alatti rugalmas lefolyócsövek a bűnösök. Ez a gégecső nagyon vékony és belül bordázott. Ha a zuhanytálcában dugulást találnak, azt szakszerűen, duguláselhárító géppel nem szabad tisztítani, mert valószínű, hogy a harmonikacsövek megsérülnek. Ügyfelek többször hívtak minket, hogy jelezték, hogy megpróbálták kézzel tisztítani a zuhanytálca lefolyójának dugulását (drótot dugtak a lefolyóba és elfordították), de ez nem sikerült, és a víz most a tálca alatt folyik. Igen, a rugalmas lefolyócső kilyukadt. A szakembereknek nincs sok lehetőségük. Legtöbbször szívónyomású pumpát használunk, vagy szükség esetén leszereljük a kabint. Néha lyukat is vágunk a kabin alján, hogy elérjük a lefolyórendszert. A beépített zuhany a legjobb választás, ha van rá lehetőség. Ez egy rögzített padlóösszefolyó rendszerrel rendelkezik, amelyet a szakemberek könnyen tisztíthatnak.
 • 5. A kézmosó vékony vezetéke
  A mosdók alatti vízelvezető rendszer, mint köztudott, az egyik legkisebb lefolyócső a házban. Általában 32 mm-es. A probléma akkor van, ha nincs megfelelően tisztítva. Ha a tulajdonos rendszeresen pumpálja a lefolyót és kezeli lefolyótisztító granulátummal, a lefolyó véglegesen eldugulhat. Minden professzionális felszerelés és erőfeszítés ellenére még a legerősebb és legvékonyabb ipari spirálok sem képesek áthatolni a megkövesedett (vízkő + lefolyótisztító granulátum) duguláson. Javasoljuk, hogy azonnal hívjon minket, ha dugulást észlel, és ne használjon szilárd lefolyótisztítót. Ezek ugyanis belekötnek a csövekbe vagy a szifonokban.
 • 6. Beépített fürdőkád
  Manapság egyre több burkoló kezdett ablakot, szerelőnyílást beépíteni a lefolyó közelébe. Ez sajnos nem mindig igaz. A kád dugulásakor rendkívül nehéz helyzetben vagyunk. A helyzet csak rosszabb lesz, ha a megrendelő nem hajlandó megengedni, hogy eltávolítsunk néhány csempét a kád oldaláról, hogy elérjük a lefolyórendszert. Mik a legjobb módszerek a fürdőkád lefolyójának duguláselhárítására? Szívó-nyomó pumpa vagy vízsugaras módszer. Csőspirálos módszer. A csőspirálos módszer csak akkor alkalmazható, ha a kád alatt hozzáfér a lefolyórendszerhez a szakember. A szemcsés lefolyótisztítók nem ajánlottak, mivel a vegyi anyagok beköthetnek a kád alatt lévő szifonba. A lefolyótisztító megtapadhat a szifonon, így a szifon eltávolítása után a megkeményedett szemcséket csak kalapáccsal lehet lebontani.
 • 6. Megfagyott lefolyóvezetékek
  De miért fagynak be a lefolyórendszerek?


  Hosszan tartó extrém hideg

  A fagyhatár (90 cm) felett lévő lefolyócsövek.

  Ritkán használt hálózat.

  A cső rossz lejtése (víz zsák kialakulása).

  Gyökeresedés a csatornában

  A fűtetlen pincékben szigetelés nélkül futó szennyvízcsövek. Bár a fenti körülmények mindegyike vezethet fagyáshoz, ha több tényező is jelen van, nagyobb az esélye annak, hogy a csatornarendszer befagy. A nem megfelelően (a fagyhatár fölött) lefektetett, házilag épített csatornarendszer a leggyakoribb eset. Okozhat problémát, ha a vízelvezető rendszer extrém hidegben is csak hideg vizet kap. Ilyenkor könnyebben megfagy. A gyökerek is okozhatnak problémákat, ha belekerülnek egy kültéri lefolyóba. Ugyanis évekig tartó dugulásokat okozhatnak, és a téli hónapokban a pangó vagy rosszul folyó víz miatt befagyhatnak.

  A szakembereknek jelentős kihívást jelent a befagyott csatornahálózatok kiolvasztása. A befagyott aknák és pincék felmelegítése érdekében megpróbálhatja a részleges befagyások melegítését is. A speciális jégvágófejekkel a súlyosabb fagyásokat is el lehet távolítani. A szélsőséges fagykárokat néha a Woma technológiával lehet eltávolítani.
 • 7. Darálós WC dugulás
  A darálós WC-k leggyakrabban olyan területeken találhatók, ahol régebben nem volt Wc kialakítva. Régi belvárosi házak. A darálós WC-k előnye, hogy nem csak 110 mm-es lefolyókhoz csatlakoztathatók, ami a hagyományos WC-k esetében kizárt. A berendezést 32-40-50 mm-es csőre is lehet csatlakoztatni. A daráló aprítja a szennyeződést, és nyomás alatt a meglévő csatornarendszerbe pumpálja. A problémák akkor keletkeznek ha a csészébe gondolkodás nélkül dobnak nejlonzacskókat, rongyokat vagy ételmaradékokat. A vágókésekre feltekeredik majd a tengelyre és a daráló megáll. A készüléket teljesen tönkreteheti vagy csak nagy erőfeszítéssel lehet megjavítani, megtisztítani.
 • 8. A kristályos duguláselhárító granulátum.
  Ez a termék a legtöbb gondot okozza az ügyfelek és a duguláselhárítók számára is. Sajnos csak elenyésző esetben segít, legtöbbször csak a nagyobb problémákat okozza. Gyakran elakadhat beleköt a mosogató, a kád vagy a mosdókagyló szifonjába. Miért köthet a duguláselhárító granulátum a lefolyószifonban? A lefolyótisztító granulátum nem működik, ha a dugulás már kialakult, és a víz mögötte visszaduzzad. Sajnos a granulátum maró hatása nem érvényesül mert nem mosódik el, így ha nem éri víz, akkor megtapad és megszilárdul. Ez a megszilárdulás általában a szifonokban keletkezik. A szakember megkérdezi az ügyfelet, hogy mit tapasztalt, és mennyi granulátumot öntöttek a lefolyóba. Ilyenkor a szifonokat leszerelik és kicserélik, mivel a granulátum gyakran a szifonokba szinte beton erőségűre köt. Ez a jelenség leginkább a régebbi kézmosó- és kádszifonoknál fordul elő.
 • 9. Az elvesztett csatorna akna, tisztítónyílás
  Gyakran hívna minket egy nagy udvari dugulás elhárítására. Előfordulhat azonban, hogy a tulajdonos nem tudja a tisztítóakna helyét. Ez azért fontos, mert így nem a lakásból, hanem a házon kívülről tudjuk megközelíteni a dugulást. Ha az aknát beton zárja el, vagy a tulajdonos nem tudja, hogy hol található, a duguláselhárító a lakásból dolgozik, felveszi a WC-csészét, és onnan engedi be a spirálokat. Beltéren a nagyobb teljesítményű duguláselhárító eszköz (Woma lefolyótisztító) nem ajánlott. Elhanyagolt ingatlanok esetében előfordult már, hogy a kertbe kellett ásnunk, hogy megtaláljuk az aknát. Az ilyen esetekben az akna állapota gyakran nem biztató. Előfordulhat, hogy a téglafal beomlott vagy gyökerekkel benőtt. A profi duguláselhárítók képesek az ilyen helyzetek kezelésére. Mindig azt tanácsoljuk, hogy ne takarják el az aknákat, és rendszeresen ellenőrizzék azok állapotát.
Most, hogy a végére értünk a cégünk és szolgáltatásink bemutatásán mi a véleményed? Tudnánk neked segíteni? Ne feledd, nincs olyan amit ne lehetne megcsinálni és mi mindenre garanciát adunk! Kapcsolat